Clădirea monument istoric a Școlii nr. 5, simbol al municipiului Alexandria

Divertisment

Clădirea Școlii nr. 5 este un simbol al municipiului Alexandria, fiind vorba despre singura școală din oraș care este monument istoric, fiind inaugurată în urmă cu aproape 118 ani și rezistând cutremurelor care au afectat-o în ultimul secol.

Clădirea situată în centrului orașului a păstrat întocmai detaliile realizate în urmă cu o jumătate de veac: aceleași intrări, aceeași tâmplărie, aceleași uși. Intacți au rămas și cei trei castani din fața școlii, bucuria copiilor, ori de câte ori înfloresc sau își scutură fructele. Mirosul de lemn vechi și de pardoseală uzată mențin vie amintirea vremurilor de altădată când unitatea a funcționat pentru prima dată ca școală de băieți.

Monument istoric, școala numărul 5 din Alexandria este cea mai veche instituție de învățământ din Alexandria și una dintre cele mai vechi clădiri rămase funcționale în oraș. Construcția Școlii numărul 5 a început în 1895 și a fost inaugurată în anul 1897. În localul de pe strada Libertății în care astăzi învață elevii din clasele I-VIII a funcționat inițial Școala primară de băieți numărul 1. La câțiva ani de la darea în folosință, instituția a devenit școală mixtă, reunind sub același acoperiș atât fetele cât și băieții din oraș.

‘Instituția de învățământ a purtat numele de Școala Mihai Bravu. Aici învățau copiii oamenilor înstăriți din oraș. Clădirea care are și astăzi un farmec aparte a fost întotdeauna un loc spectaculos. Structurată pe parter și etaj, cu elemente arhitecturale cu proporții bine determinate, școala are arcadamente la uși și ferestre. Pe vremea când funcționa ca școală mixtă, clădirea a avut două intrări funcționale dinspre strada Carol, denumită astăzi strada Libertății. Pe ușa din stânga clădirii intrau băieții, iar pe ușa din dreapta clădirii intrau fetele. Astăzi se mai păstrează pe această latură a clădirii doar intrarea profesorilor. În interiorul localului, școala a avut un zid despărțitor în dreptul arcadei de la jumătatea holului la parter. Școala generală numărul 5 înființată la 1 septembrie 1959 funcționează în clădirea construită în 1897 în strada Libertății, numărul 148. Clădirea cuprinde 13 săli de clasă, sală de sport amenajată într-o sală de clasă, cancelarie, birou pentru director și secretariat și bibliotecă. Inițial, localul a fost destinat funcționării a două școli, acestea fiind școala de băieți numărul 1 și școala de fete numărul 1″, a povestit, pentru AGERPRES, profesorul de istorie Florin Ștefan. 

El a amintit că școala a fost serios afectată de două cutremure. Astfel, în urma cutremurului din anul 1977 a trebuit să intre în reparații și consolidare pe parcursul anului școlar 1977-1978. De asemenea, cutremurul din mai 1990 a afectat din nou rezistența școlii care a devenit nefuncțională timp de doi ani, elevii și cadrele didactice fiind mutați în condiții improprii pentru procesul educativ în căminul internat al Liceului Alexandru Dimitrie Ghica. Între anii 1991-1993, școala a trecut printr-un amplu proces de consolidare în care s-au folosit și traverse de cale ferată pentru a se da un plus de rezistență clădirii.

Cunoscută drept unitate de învățământ de elită, Școala numărul 5 din Alexandria și-a păstrat renumele, însă dincolo de performanțele înregistrate de elevii săi, clădirea necesită investiții, fiind necorespunzătoare pentru cerințele unei școli moderne. Deoarece grupurile sanitare sunt amplasate în afara localului, iar tencuiala este în continuare din lemn, municipalitatea dorește să atragă fonduri europene prin care școala să își păstreze unicitatea de monument istoric, dar în același timp să răspundă cerințelor actuale.

„Din punct de vedere arhitectural, trebuie să recunoaștem, clădirea este impozantă, este poziționată în centrul orașului și aici sunt necesare lucrări de reabilitare. Cele mai multe probleme le-au ridicat arcadele de la ferestre pentru că este nevoie să fie realizate din lemn și vor fi din lemn stratificat, toate elementele de decorațiune exterioară vor fi conservate și refăcute pentru a arăta ca atunci când ea a fost dată în funcțiune pentru prima dată. În interior, sălile de clasă sunt generoase, sunt și modernizate, în parte, nu toate, mai discutăm de niște laboratoare care trebuie să fie puse la punct, terasa, acoperișul, șarpanta incintei și tot ce înseamnă refacerea instalațiilor electrice, a instalațiilor sanitare, încălzire, aerisire, trebuie în totalitate schimbate’, a declarat, pentru AGERPRES, primarul municipiului Alexandria, Victor Drăgușin.

El a mai arătat că în proiectul de reabilitare a școlii este prevăzută și realizarea unui grup sanitar modern cu acces din interior, dar și a unui teren de sport multifuncțional, din material sintetic.