În Teleorman, anul 2019 a fost unul al investiţiilor în sănătate şi în infrastructura de transport, dar a fost marcat şi de evoluţia explozivă a pestei porcine africane, care a afectat mii de animale din gospodăriile populaţiei.
Una dintre cele mai importante investiţii este centrul de imagistică medicală din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Alexandria, care a devenit funcţional în luna octombrie, având în dotare un computer tomograf şi un aparat de imagistică prin rezonanţă magnetică, achiziţionate în cadrul unui proiect naţional al Ministerului Sănătăţii, finanţat de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.
Valoarea echipamentelor depăşeşte 4 milioane de lei, iar investiţia pentru amenajarea spaţiului necesar amplasării aparaturii medicale se ridică la circa 420.000 lei şi a fost asigurată de Consiliul Judeţean Teleorman.
„RMN-ul şi CT-ul sunt două echipamente extrem de importante pentru că (…) putem vorbi de un centru de imagistică la Spitalul Judeţean, un centru care le va permite cetăţenilor să se adreseze spitalului, să beneficieze de cele două aparate şi să nu mai fie nevoiţi să meargă la spitalele din Bucureşti şi din judeţele învecinate care aveau astfel de echipamente”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale, Adrian Gâdea, la inaugurarea centrului.
Tot în luna octombrie, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Teleorman, Dănuţ Cristescu, a semnat contractul de finanţare pentru dotarea ambulatoriului integrat al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Alexandria, investiţie de circa 3,8 milioane de lei, realizată cu fonduri europene.
Proiectul asigură dotarea cu echipamente medicale a şase cabinete din ambulatoriul integrat al spitalului, respectiv ORL, chirurgie generală, gastroenterologie, urologie, nefrologie, medicină internă, dar şi a secţiei de sterilizare care deserveşte atât ambulatoriul, cât şi spitalul. Dotarea este completă, modernă şi cu un grad înalt de performanţă, astfel încât activitatea medicală să se poată desfăşura în condiţii optime.
„Este un proiect în urma căruia medicii vor putea să-şi desfăşoare activitatea în condiţii mai bune. Au posibilitatea, odată cu dotarea ambulatoriului, să pună un diagnostic rapid şi corect. Iar pacienţii care vor avea nevoie de îngrijiri medicale, sunt convins că vor beneficia de servicii medicale de cea mai bună calitate”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale, Adrian Gâdea, la semnarea contractului de finanţare.
Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii sanitare şi sociale.
Pesta porcină africană (PPA) a avut „o evoluţie explozivă” în judeţul Teleorman, potrivit directorului Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Teleorman, Iulian Ianculescu, şi a afectat aproape 10.000 porci, toţi din gospodăriile populaţiei.
În 18 localităţi din judeţ, din cauza numărului mare de focare de pestă porcină confirmate, autorităţile au fost nevoite să dispună uciderea preventivă a tuturor suinelor, măsură care a dus la asomarea unui număr de 5.381 de porci, fiind afectate 1.152 de gospodării.
Crescătorii de porci din judeţ ale căror animale au fost afectate de virusul pestei porcine au fost despăgubiţi, DSVSA Teleorman efectuând plăţi în valoare de 4,5 milioane de lei către un număr de 1.412 proprietari.
În opinia directorului DSVSA Teleorman, vectorul de răspândire a bolii la nivelul judeţului este porcul mistreţ, acesta constituind rezervorul natural al virusului, iar o problemă în gestionarea cazurilor de PPA la mistreţi o reprezintă legislaţia privind fondurile de vânătoare. El a spus că au fost înregistrate peste 530 de cazuri de boală la mistreţi care evoluează în 12 fonduri de vânătoare din judeţ.
Ploile abundente căzute în luna iunie au inundat zeci de case şi gospodării din judeţul Teleorman, iar apa acumulată pe carosabil a îngreunat şi chiar a blocat traficul rutier pe mai multe tronsoane de drum.
Pe 4 iunie, un număr de 70 de gospodării şi 18 case, din 13 localităţi, au fost inundate în urma precipitaţiilor abundente, iar circulaţia s-a desfăşurat cu dificultate timp de două zile pe DE 70 şi DJ 503, în localitatea Drăgăneşti-Vlaşca.
La o săptămână distanţă, alte 10 case şi gospodării din 3 localităţi au fost inundate iar vântul puternic a smuls acoperişul unui bloc din Alexandria, fiind afectate şi cablurile electrice din zonă. În urma incidentului nu s-au înregistrat victime sau autoturisme avariate.
Pe 24 iunie, în urma ploilor căzute, au fost inundate peste 30 de case şi gospodării din 6 localităţi. Pe DJ504, între Alexandria şi Lăceni, 15 autoturisme au rămas blocate din cauza apei de pe carosabil care măsura circa 40 de centimetri.
Corporaţia japoneză JTEKT, care deţine fosta fabrică de rulmenţi din Alexandria, în prezent Koyo România, investeşte într-un proiect de extindere a producţiei, pentru a putea furniza componente auto specializate, necesare uzinei Toyota din Cehia.
Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan Radu Oprea, s-a întâlnit, pe 16 octombrie, la sediul fabricii de rulmenţi Koyo din Alexandria, cu delegaţia niponă din care au făcut parte Tetsuo Agata, preşedintele JTEKT Corporation Japan, Hiroaki Ueda, preşedinte JTEKT European Operations, şi Francis Szabo Bush, preşedinte JTEKT European Bearing, întrevederea fiind centrată pe planurile de dezvoltare a afacerii din Teleorman.
„Faptul că ei (n.r. JTEKT) vin astăzi pentru investiţii în România arată că România este competitivă, pentru că trebuie să vă imaginaţi competiţia din interiorul companiilor mari, între diverse zone ale lumii unde au fabrici. (…) Şi faptul că a câştigat România şi că vor face acest nou proiect aici, la Alexandria, arată că într-adevăr suntem competitivi şi că avem acea forţă de muncă calificată”, a declarat ministrul Ştefan Radu Oprea la Alexandria.
Proiectul de extindere a producţiei la fabrica din Alexandria ar presupune o investiţie a corporaţiei nipone în valoare de circa 125 de milioane de euro, potrivit unor informaţii publicate în presa economică din România după vizita în Japonia a unei delegaţii a Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.
Koyo Romania are în jur de 1.500 de salariaţi, iar în anul 2018 a înregistrat o cifră de afaceri de peste 360 de milioane de lei.
Un număr de 10 autobuze electrice vor fi achiziţionate de către Primăria Municipiului Alexandria printr-un proiect cu fonduri europene.
Municipalitatea beneficiază de un buget de 25,26 milioane de lei din care vor fi achiziţionate 10 autobuze electrice, însoţite de trei staţii de încărcare rapidă şi zece staţii de încărcare lentă, câte una pentru fiecare autobuz, care urmează să fie amplasate în depourile unde vor fi garate noile mijloace de transport.
Autobuzele electrice sunt prevăzute cu facilităţi pentru accesul nelimitat al persoanelor cu mobilitate redusă şi vor fi introduse în circulaţie pe cinci rute municipale, înlocuind o parte din autobuzele cu motoare Diesel aflate în exploatare, care, în multe cazuri, sunt depăşite fizic şi moral.
Proiectul, finanţat prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, urmăreşte crearea unui sistem de transport public eficient, ecologic şi modern, care să conducă la reducerea emisiilor de dioxid de carbon, reducerea numărului de autoturisme în trafic şi creşterea numărului de persoane care utilizează mijloacele de transport în comun. AGERPRES
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.