Biserica din Buzescu, lăcașul situat în centrul localității cu patru intrări identice

Divertisment

Pe drumul care leagă municipiul Alexandria de un alt municipiu, Roșiorii de Vede, Biserica „Sfinții Mihail și Gavril”, situată în comuna Buzescu, pare să pună capăt traseului prin așezământul său. Singura biserică din țară cu patru intrări identice este situată în mijlocul drumului și reprezintă centrul localității.

Biserica, declarată monument istoric în anul 1997, are pictura originală realizată de Theodor Aman. Aceasta a fost completată de Gheorghe Albani în anul 1929. În fața bisericii a fost construită o troiță care a fost sfințită în anul 2001.

„Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din parohia Buzescu a fost ctitorită de prințul sârb Mihail Obrenovici. Acesta avea moșii în zona aceasta și intenția lui a fost ca în așezarea de astăzi, în localitatea Buzescu, să edifice un oraș. Pentru aceasta el a dat și o suprafață de teren și banii necesari pentru construirea unei școli și a unei piețe, însă, din păcate, datorită împrejurărilor potrivnice ale evoluției istoriei la timpul respectiv, la începutul secolului al XX-lea proiectul său a rămas neîmplinit, Buzescu rămânând până astăzi un sat”, a declarat pentru AGERPRES Episcopul Alexandriei și Teleormanului, Galaction Stângă.

Potrivit episcopului, biserica din localitatea Buzescu este deosebită prin arhitectura sa. 

„Este vorba de o arhitectură în cruce cu laturile egale, biserica având patru intrări, intrarea principală pe latura de vest, dar și două intrări laterale și o intrare de la Sfântul altar. Datorită acestei forme arhitecturale ea este deosebită pentru toți privitorii, iar amplasamentul bisericii este unul aparte prin aceea că se află la intersecția unor drumuri și fiecare drum ocolește biserica, astfel încât ea se află într-un scuar în mijlocul drumurilor. Este împodobită cu o pictură deosebită, frumoasă și executată ceva mai târziu peste pictura originală. Astfel, biserica de la Buzescu este una deosebită pentru bisericile din Teleorman și unică în felul ei prin arhitectura și forma sa, dar și prin așezarea în mijlocul comunității”, a descris Episcopul Galaction Stângă biserica din Buzescu.

Intrarea în altarul bisericii este orientată pe DE 70 spre Alexandria. În partea opusă, spre Roșiorii de Vede, este amplasată o altă intrare în biserică. Spre drumul județean 703 este orientată a treia intrare. A patra cale de acces este situată spre drumul vechi către Turnu Măgurele. Povestea bisericii cu patru laturi identice împletește elemente și personaje importante ale istoriei. Realizarea așezământului a fost începută de un prinț sârb, căsătorit cu o româncă și a fost continuată de o generație asemănătoare ca și curs al vieții.

„Biserica de la Buzescu se încadrează perfect în ceea ce se numește abordarea istorică complexă, ceea ce înseamnă nu numai cercetare istorică strictă, dar înseamnă și poveste pentru că așa cum spune un istoric contemporan și bine spune, ‘istoria este cea mai frumoasă poveste’. Biserica a fost ridicată între 1860 și 1864. Acolo s-a vrut să fie orașul Cuza. Ideea orașului a fost abandonată după 1866. În primul rând, amintind de Cuza și de familia Obrenovici, construirea bisericii a fost începută de Miloș Obrenovici, un prinț sârb, nepot al fondatorului statului sârb, care a fost căsătorit cu o româncă, cu o moldoveancă dintr-o mare familie, cunoscută mai mult ca Maria Obrenovici. Cei doi au avut un băiat, Mihail Obrenovici, care va deveni regele Serbiei, fiind căsătorit, de asemenea, cu o româncă, dintr-o mare familie de boieri moldoveni și basarabeni. Am zis de Cuza. Se leagă direct sau indirect zona aceasta Buzescu de mari familii boierești de la noi, de mari personalități precum Cuza, de o mare familie și mari personalități din această familie, familia Obrenovici, dar se leagă cumva prin Maria Obrenovici și de A.I. Cuza. Se știe relația A.I. Cuza cu Maria Obrenovici”, a declarat pentru AGERPRES directorul Direcției pentru Cultură și Patrimoniu Național Teleorman, Constantin Țînțariu. 

Acesta mai spune că Biserica din Buzescu, pe lângă aspectul arhitectural, are două mari elemente de unicitate.

„În primul rând prin stilul său. Biserica singura construcție din județul Teleorman și puține din țara asta care a fost ridicată în stil arhitectural Constantinopolitan, venit pe filieră sârbească. Ctitorii erau sârbi. De asemenea, tot ca element de unicitate, această biserică are patru laturi identice, pe fiecare latură existând câte o intrare. Acesta este un alt element de unicitate”, a precizat directorul Direcției pentru Cultură și Patrimoniu Național Teleorman.

Ziua Bisericii din Buzescu este sărbătorită anual pe 8 noiembrie, când credincioșii îi sărbătoresc pe „Sfinții Mihail și Gavril”.